Buik-Brein en Welzijn


De nervus vagus is de verbinding tussen je hersenen en je buik, de hersen-darm-as (brain-gut-axis)**. Wanneer je een 'buikgevoel' krijgt, intuïtief iets voelt, dan is deze zenuw actief. De nervus vagus en zelfvertrouwen resoneren met elkaar. De helende en ontstressende werking wordt ingezet bij de behandeling van depressie, burn-out en andere psychische klachten. 

De nervus vagus, anatomie en functie:

Het zenuwstelsel is functioneel verdeeld in

- het animale zenuwstelsel (verzorgt bewuste reacties en reflexen onder invloed van de wil; centra liggen voornamelijk in grote hersenen; doelwit: dwarsgestreepte skeletspieren)

- het autonome zenuwstelsel (bedient onbewuste functies van organen, niet onder invloed van de wil; regelt vitale lichaamsfuncties o.a. hartslag, spijsvertering, ademhaling, nieren; centra liggen in de hersenstam; doelwit: gladde spieren, klieren en hartspier)

Het autonome zenuwstelsel is functioneel verdeeld in

- Sympatisch (versnelling ademhaling; versnelling hartslag: verhoging dissimilatie; remt (vertraagt) spijsvertering)In stresssituaties heeft de werking van dit stelsel de overhand. Het bevordert de functies die nodig zijn voor zware lichamelijke inspanning en bereidt het lichaam voor op een serie reacties die bij elkaar de alarmreactie (fight-flight-freeze response) worden genoemd.

- Parasympatisch (stimuleert spijsverteringsorganen; bevordert assimilatie, rust en herstel; vertraagt hartslag en ademhaling) In rustige omstandigheden heeft het parasympatische zenuwstelsel de overhand. Het speelt een rol bij het bewaren en herstellen van (energie in) het lichaam.

De Nervus Vagus is onderdeel van je parasympatisch zenuwstelsel en heeft vele functies in het hele lichaam: hij bestuurt  de stembanden en een deel van de keelspieren en sensibiliteit in keel en gehoorgang, vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en bevordert de activiteiten van het spijsverteringsstelsel.

Een nervus vagus in goede conditie activeert het parasympatische zenuwstelsel waardoor je lichaam sneller kan ontspannen na stress.

- Dr. Mladen Golubic, MD, medisch directeur van de Cleveland Clinic: 'Het is bijna zoals yin en yang. De vagale respons vermindert stress. Het vermindert onze hartslag en bloeddruk. Het verandert de functie van bepaalde delen van de hersenen, stimuleert de spijsvertering, al die dingen die gebeuren als we ontspannen zijn.'

De nervus vagus is belangrijk voor processen als het remmen van ontstekingen, het voorkomen van infecties en aandoeningen van het auto-immuunsysteem, bij het verouderingsproces en het in balans komen van lichaam en geest. 

Verbeter de gezondheid van je nervus vagus door:

1.     acute blootstelling aan kou (koud afdouchen bijvoorbeeld) 

2.     enkele minuten per dag langzaam en diep ademen*

3.     zingen, neuriën, gorgelen

4.     acupunctuur

5.     chi kung (qi gong)*, tai chi, yoga 

6.     probiotica slikken

7.     meditatie*

8.     omega-3 vetzuren slikken

9.     sporten*

10.  zink slikken

11.  masseren (geven en nemen)

12.  socialiseren en lachen*

13.  intermitterend vasten (12-14 uur) 

 

* aangeboden door OostWestWelzijn

**Breed gedefinieerd, omvat de darm-hersenas het centrale zenuwstelsel, neuro-endocriene en neuroimmuunsystemen, inclusief de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as), sympathische en parasympathische armen van het autonome zenuwstelsel, inclusief het enterische zenuwstelsel (EZS) de nervus vagus, en de darmmicrobiota. 

  

Buik-Brein en Welzijn

Contact

Contact met OostWestWelzijn opnemen kan via deze pagina.

OostWestWelzijn

oostwestwelzijn@gmail.com
Tel: 06-24846900
Diemerkade 52-Achterom
1111 AC Diemen

Aangesloten bij vakvereniging Zhong

NVTCG ZHONG 220563008773
RBCZ licentie 509462R
AGB-code: 90/036183
RBCZ parktijk 90/14989
Kvk 34293618
BTWnr. 1674.80.704.B.02
INGBank NL28 INGB 0655 1900 90

Social Media

Facebook

Twitter

LinkedIn