Een ander zorgstelsel.


Menselijker, eenvoudiger en goedkoper, dat zijn precies de zaken die mij aanspreken. 

Laatst liep ik in het park. Ik zie een vader met zijn dochter van een jaar of 5. Ze heeft een gapende bloedende wond. Ik vraag of hij op weg is naar de eerste hulp. ‘Nee’, zegt hij, ‘geen eerste hulp, de huisarts plakt er wel een pleister op’. Dit kind gaat niet naar de eerste hulp omdat vader weet dat dit zonder verwijzing niet gratis is. Ik vind dit van de zotte! Dit is die invloed van geld op gezondheid. Dit is gevaarlijk en kan op den duur alleen maar meer gaan kosten.

Wat spreekt je aan in Zorgeloos?

Menselijker, eenvoudiger en goedkoper, dat zijn precies de zaken die mij aanspreken. De invloed van het geld op gezondheid vind ik onacceptabel. Ik wil dat een medicus beslist op medische gronden en niet op financiële. Gezondheid is geen business; zorg is een passie, een drive. Zieken moeten ziek kunnen zijn en verzorgd worden. Meer is er niet.

 Wat zijn je eigen ervaringen met zorgverzekeraars?

Ik had gewrichtsklachten waarvan ik niet zeker wist of deze door artritus, de menopauze of iets anders kwamen, dus ging ik naar de huisarts. Het protocol van de verzekeraar is, dat hij je pas na het 3eof 4e bezoek mag doorsturen voor een test. Als de bloedtest eindelijk gedaan wordt, gaat dat ook nog ‘s van mijn eigen risico af ook! Al die tijd vraag ik me af of ik artritis heb of niet. Dit is geen zorgtraject, maar een traject met veel zorgen.

Ik was laatst bij de kaakchirurg. Hij heeft alleen in mijn mond gekeken en er is een afspraak gemaakt voor de volgende keer. Kijk ik in mijn online dossier, zie ik vier codes en een groot bedrag staan. Er is nog helemaal niets gedaan! Ik kan niet eens beoordelen of hij daadwerkelijk heeft gedaan wat in mijn dossier staat, want ik weet niet wat die codes betekenen. Wat heb ik aan een dossier wat ik kan inzien maar niet kan begrijpen.

 Hoe zou het anders kunnen?

Je zou écht verzekerd moeten zijn. Nu ben je altijd verzekerd met een ’ja, maar…’: het zijn maximaal zoveel behandelingen; je mag alleen naar dit of dat ziekenhuis en; per jaar kun je niet meer dan een vast bedrag besteden aan deze hulp. Testen om te bepalen of er iets mis is, zouden gratis moeten zijn. Als je niets hebt, ben je van die zorgen af en als er wel iets is, ben je er vroeg bij en kun je sneller en goedkoper dingen oplossen.

Verzekeraars moeten zorgverleners vragen om zorgpakketten samen te stellen. Ik heb er voor gestudeerd, ik weet wat nodig is en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Ik hoop dat Zorgeloos af gaat op wat werkt in de praktijk en niet op wat in protocollen staat. Blijf luisteren naar alle mensen die Zorgeloos steunen, doe voorstellen voor oplossingen in de groep, leg niets aan ons op. Dan komen we samen tot een goede oplossing waarin mensen zorgeloos zorg kunnen krijgen.

Het interview op de site van Zorgeloos.

Jan Rotmans legt uit op de site van Zorgeloos.

De 10 punten van Zorgeloos.

 

 

Een ander zorgstelsel.

Contact

Contact met OostWestWelzijn opnemen kan via deze pagina.

OostWestWelzijn

oostwestwelzijn@gmail.com
Tel: 06-24846900
Diemerkade 52-Achterom
1111 AC Diemen

Aangesloten bij vakvereniging Zhong

NVTCG ZHONG 220563008773
RBCZ licentie 509462R
AGB-code: 90/036183
RBCZ parktijk 90/14989
Kvk 34293618
BTWnr. 1674.80.704.B.02
INGBank NL28 INGB 0655 1900 90

Social Media

Facebook

Twitter

LinkedIn