De #WvA2016 Nationale Week van Acupunctuur thema PIJN


FAQ

Wat is pijn?
Pijn is een waarschuwend signaal van het lichaam dat zegt dat er iets mis is. Pijn kost energie en geeft vermoeidheid en/of verkramping. Pijn is subjectief. Wat voor de een extreem pijnlijk is, kan voor de ander alleen een hinderlijk gevoel zijn. Pijn heeft een emotionele component. De pijnbeleving en het daarmee verbonden gedrag zijn sterk persoonsgebonden. Het is onmogelijk objectief vast te stellen wat pijn of pijnlijk is.

Zijn er verschillende soorten pijn?
Verschillende soorten pijn met verschillende betekenissen. Scherpe en doffe  pijn, warme en koude pijn en een belangrijk onderscheid is dat tussen acute en chronische pijn. 
 

Acute pijn

Chronische pijn

ontstaat plotseling en heeft een waarschuwende functie

bestaat langer dan 3-6 maanden (en heeft daardoor zijn waarschuwende functie verloren)

bestaat korter dan een half jaar

bestaat langer dan een half jaar

is meestal goed te behandelen

is meestal wat lastiger te behandelen. Er zijn vaak meer behandelingen nodig.

er is een duidelijke relatie tussen de schadelijke prikkel en de pijn

de rol van weefselbeschadiging kan variëren van duidelijk tot onduidelijk

voorbeelden: pijn na een prik, stoten, vallen of snijden

voorbeelden: lage rugpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, of pijn die samenhangt met een chronische ziekte (al dan niet levensbedreigend)


Waarom Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bij pijn?
TCG kijkt naar de mens in zijn geheel, niet alleen naar het symptoom (zoals pijn). Een TCG-therapeut heeft aandacht voor de lichamelijke, emotionele en mentale aspecten van uw klacht. Met behandelingen uit de TCG komt de energiehuishouding in uw lichaam weer in evenwicht. Hierdoor worden de weerstand en het zelf herstellend vermogen versterkt. Uw klachten verminderen of verdwijnen, u wordt meer ontspannen en u gaat zich fitter en energieker voelen.

Hoe kijkt TCG aan tegen pijn?
In de TCG wordt pijn gezien als een teken dat de circulatie in het lichaam verstoord is. Hierdoor bereiken essentiële voedingsstoffen hun plaats van bestemming niet en worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Het gevolg hiervan is dat beschadigingen optreden in of aan het weefsel waardoor (meer) pijn ontstaat. Omdat in de mens alle processen met elkaar verbonden zijn, kan een verstoring op de ene plek klachten veroorzaken op een andere plek. Dit betekent dus ook dat een verstoring op het emotionele vlak kan leiden tot een verstoring op het fysieke vlak en uiteindelijk lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Kunnen reguliere geneeskunde en TCG samen?
Over en weer kunnen TCG en reguliere geneeskunde elkaar aanvullen. De TCG richt zich niet op afzonderlijke klachten maar ziet het lichaam als één geheel waarin zich fysieke, emotionele en mentale processen voltrekken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar dus beïnvloeden. Ook ziet de TCG het lichaam als onderdeel van haar omgeving, het grotere geheel. Het lichaam staat in verbinding met haar omgeving en wordt erdoor beïnvloed. Deze holistische kijk op ziekte en gezondheid kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde.

In welke situaties kan TCG bij pijn worden ingezet?
TCG kan voorafgaand, tijdens, na of in plaats van reguliere geneeskunde worden ingezet.
Voorafgaand aan een operatie bijvoorbeeld, om de pijn ondertussen draaglijker te maken. Of tijdens een regulier behandelingstraject om de pijn te verminderen. Na een operatie of behandeling kan TCG ondersteuning bieden in het hersteltraject. Voorbeelden waarbij TCG kan worden ingezet in plaats van reguliere geneeskunde zijn bijvoorbeeld wanneer een patiënt niet reageert op medicatie of deze niet verdraagt of wanneer hij of zij is uitbehandeld in het reguliere circuit terwijl hij of zij nog klachten of pijn heeft. 

 

Wat zegt de wetenschap over TCG?
Vooral naar de werkzaamheid van acupunctuur werd en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Inmiddels is aangetoond dat acupunctuur bij uiteenlopende pijnklachten een effectieve behandeling kan zijn. Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur en andere behandelingen uit de TCG, kunt u kijken op British Acupuncture Council fact sheets*: een Engelstalige hele toegankelijke alfabetische database met artikelen per klacht. 


Ben ik verzekerd voor behandelmethodes van TCG?
In principe wordt de behandeling vergoed. Dat hangt af van uw verzekering. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandelingen meestal vergoed zonder aanspraak te maken op uw eigen risico. Om daar zeker van te zijn, adviseren wij u uw zorgpolis te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

 

De #WvA2016 Nationale Week van Acupunctuur thema PIJN

Contact

Contact met OostWestWelzijn opnemen kan via deze pagina.

OostWestWelzijn

oostwestwelzijn@gmail.com
Tel: 06-24846900
Diemerkade 52-Achterom
1111 AC Diemen

Aangesloten bij vakvereniging Zhong

NVTCG ZHONG 220563008773
RBCZ licentie 509462R
AGB-code: 90/036183
RBCZ parktijk 90/14989
Kvk 34293618
BTWnr. 1674.80.704.B.02
INGBank NL28 INGB 0655 1900 90

Social Media

Facebook

Twitter

LinkedIn